UHBMY;
Assalamulaikum, Welcome to my lovely blog. This is were i post, shout everything that i like, about me, some tutorials for blog, freebies, godies and freebies blogskins. Please behave yourself when u were here, no harsh word. Dont forget to leave your footstep. So, i can visit you back ^^ {  Online Users }
HOME LINKIES TUTORIALS BLOGSKINS ASK.FM FOLLOW


Wednesday, 5 September 2012 - 36 COMMENTS

Assalamualaikum dan hello to everybody. Okay ni last tuto untuk harini. Umi nak ajar macam mana nak masukkan followers gadget dalam blogskins. Attention (!) tuto ni khas untuk blogskins. Template lain dah siap-siap ada. Blogskins takde so umi nak ajar macam mana nak letak disidebar korang. Focus ya :*

Cth : Followers widget

1. Dashboard > Template > Customize design
2. Tekan 'UPGRADE YOUR TEMPLATE'


3. Lepas korang dah choose profile korang tu. Korang akan ke design.
4. Lepas tu, korang tekan add gadget cari follower widget.
5. Tekan save.
[Kalau dah ada follower widget tak payah tekan lagi]


6. Dah tekan save, korang tekan view blog. Lepas dah tekan view blog,
korang tekan ctrl + u serentak!! dan dia akan keluar seperti gambar dibawah ni. 
7. Tekan ctrl + f serentak  cari code friendconnect dulu. Lepas tu cari code <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>


8. Sekarang ni , korang copy semua code dari <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>

Contoh :

<script type="text/javascript">        if (!window.google || !google.friendconnect) {          document.write('<script type="text/javascript"' +              'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +              '</scr' + 'ipt>');        }      </script><script type="text/javascript">      if (!window.registeredBloggerCallbacks) {        window.registeredBloggerCallbacks = true;
       
               gadgets.rpc.register('requestReload', function() {          document.location.reload();        });
               gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {                   google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;          google.friendconnect.requestSignOut();        });      }    </script><script type="text/javascript">       function registerGetBlogUrls() {      gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {        var holder = {};                                              holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/2844549742937945718/posts/default";                                       holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/2844549742937945718/comments/default";                   holder.currentBlogUrl = "http://aliceomey.blogspot.com/";          holder.currentBlogId = "2844549742937945718";               return holder;      });    }  </script><script type="text/javascript">  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {    window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;
    gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {      var el = document.getElementById(this['f']);      if (el) {        el.style.height = height + 'px';      }    });
       gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});
    registerGetBlogUrls();  }  </script><div id="div-1kfmeq7z5ykjk" style="width: 100%; "></div><script type="text/javascript">    var skin = {};    skin['FACE_SIZE'] = '32';    skin['HEIGHT'] = "260";    skin['TITLE'] = "Followers";    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";       skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](    {id: "div-1kfmeq7z5ykjk",     height: 260,                 site: "07266255667618689365",         locale: 'en_GB' },     skin);  </script></div>



 Itu code umi. Pastikan korang jumpa lebih kurang macam umi punya.


9. Pastekan di Notepad/ Microsoft atau apa apa pun.
10. Edit warna border,width, height, tulisan dan lain-lain. Kalau tak nak tukar pun takpe.
 11. Sekarang korang pergi revert dulu tekan >sini<
12. Sekarang ni korang copy semua code yang korang paste dekat notepad tu
dan paste di bahagian sidebar korang.
13. Preview dulu, kalau jadi save ya !

AMARAN !
[SETIAP BLOG ADA CODE TERSENDIRI JADI JANGAN COPY CODE CONTOH DALAM ENTRY INI.]

Labels:






Blogger Syazwani Zulkifli said...

kene tekan view blog dulu baru jd.. patutla ary tu aq cube x jd..

 
Blogger Syazwani Zulkifli said...

time kaseh kawanku.. ;)

 
Anonymous Aira Dawson said...

@Syazwani : Hahaha, yeke? tahniah sebab berjaya ! ;P

 
Anonymous Darling Fana said...

menjadi giler..! thx!! xoxo

 
Anonymous Baby said...

da lmew carek tutor ni. akhirnya jumpe gak! thanks kak umi :DD

 
Anonymous Aira Dawson said...

@Darling Fana : Welcome ! ;D

 
Anonymous Aira Dawson said...

@Baby : Okay , no problem!

 
Anonymous Naziha said...

visit here. visit mine k ?

 
Anonymous Aira Dawson said...

@Naziha : Please put ur url correctly

 
Anonymous Farhana said...

jadi! tengsss

 
Blogger Aira Dawson said...

@farhana : welcome!

 
Anonymous Fara said...

nampak mcm susah tp senang jew...

 
Blogger Aira Dawson said...

@fara : tu psl kene try :]

 
Anonymous EiLy Mymet's said...

menjadi ^_____^

 
Blogger Aira Dawson said...

@EiLy : congrate ya :*

 
Anonymous NANA said...

Rumit tapi bile jd. GEMBIRA gilerrr!

 
Blogger Aira Dawson said...

biasalah tu NANA :p

 
Anonymous Natasha said...

notepad nk dpt dkt mne ya?

 
Blogger Aira Dawson said...

blogskins code :B

 
Anonymous Natasha said...

mcm mne tu???? tlong ajrkn

 
Blogger Aira Dawson said...

tasha cuma delete semua code dlm notepad. lepas tu paste code follower gadget dekat notepad yg da dikosongkan tu >< faham tak ni?

 
Anonymous Natasha said...

ohh. okey nk cube niiiiii

 
Blogger Aira Dawson said...

Selamat mencuba ! :) dah jd comment ok?

 
Anonymous Nazem said...

simple rupenye...

 
Blogger Aira Dawson said...

@nazem : Jyeahhh!

 
Anonymous Natasha said...

dah jd... thnks byk-2 kak umi :) LOVEYOU la

 
Anonymous Anonymous said...

mcm mne nk buad yg ade background mcm umi punya ??? ade tutonye?? sye nk request

 
Blogger Aira Dawson said...

Awak carek dekt stuff, ada tutor cbox ade background. awak tekan situ, lepas tu ikut tutorial nya. sama je :D

 
Blogger Hanim Syakirah said...

LOL. Kalau nak guna yang ni kenapa back kepada Old Interface ke kak Umi ? Saya guna blogskin. Tapi tak guna Old Interface pun. Tak boleh ke ? -.-

 
Blogger Aira Dawson said...

@Hanim : Itu saya tak pasti -.-

 
Blogger Revciless Rain said...

waa...menjadi la!! dh lama cari bende nie. *mata berair* haha :)

 
Blogger Mayra said...

@Revciless Rain : Haha ^_^

 
Blogger syafiqah nazi said...

wah!jadilah.terima kasih.

 
Blogger Mayra said...

@syafiqah nazi : sama sama ^^

 
Blogger aina ismail said...

npe x jdik ;( x dek friendconnect lah ;(

 
Blogger Mayra said...

@aina ismail : Awak dah tekan add gadget follower?

 

Post a Comment


View

Credit

© 1 Jan 2016 - Skins by UHBMY Cute icon from Pixel and other from wana.